Известие

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно температура и масло

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Въпрос относно температура и масло

Здравейте, от близо месец насам притежавам 156 с мотор 1.9 JTD 115 к.с. Въпросът ми е свързан с температурата на двигателя. Още откакто я взех забелязах, че държи необичайно ниска температура. При градско каране (не я карам толкова много из града) стрелката отива леко на 70 (предполагам, че чертичката между 50 и 90 е 70) и заковава на толкова, тия дни пътувах от Русе до София и чак като излязох на Хемус почти стигна 90, но дори тогава беше леко под тия градуси. Някой с този двигател има ли наблюдения дали това са нормални температури за този мотор? Разравях се из по-стари теми във форума и мненията в тях бяха доста противоречиви. За протокола - термостатът е сменян от предния собственик преди година.

Вторият ми и по-второстепенен въпрос е с какво масло препоръчвате да се кара този мотор? Гледам, че жабарите правят реклама на Селения, но не знам... Чакам вашите отговори и благодаря предварително.
    Last edited by sollider; d.m.y г., 20:35.
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 hp
    GOLF MK3 1.9 TDI 110HP + remap (140 hp)

Реалната температура е добре да се види на диагностика и с ИЧ термометър, защото датчика на термостата, особено ако е сменен с термостата, може да не показва вярно. От друга страна, няма гаранция, че "новият" термостат не е сдал багажа.
    Маслото е 5W40. Марката е относителен критерий. Преди карах със Селения, а сега съм с Кастрол. Важното е да е истинско.
    Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Тази вечер като излизах реших да засека хубаво какво ще покаже тоя термометър. Долу като паркирах показваше следното:

Това е след 30-40 минути каране.

А за маслото се ориентирах вече, благодаря за което.

Comment

Виж каква е температурата на диагностика. Моята застава малко над тази черта (80 градуса е) и си седи там,само при голямо натоварване или много висяне в задръстване мърда до 90. На диагностиката показва 83-84 градуса,което като се има предвид,че термостата започва да отваря на 82 и е напълно отворен на 88 си е перфектно. Колегата ти е казал за маслото.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
        Alfa Romeo 33 SW 1.7 16v - Няма я вече.
        Alfa Romeo 155 1.8 8v TS - и нея
        Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v '02

Comment

Първоначално публикувано от firedragon Покажи съобщение
          Виж каква е температурата на диагностика. Моята застава малко над тази черта (80 градуса е) и си седи там,само при голямо натоварване или много висяне в задръстване мърда до 90. На диагностиката показва 83-84 градуса,което като се има предвид,че термостата започва да отваря на 82 и е напълно отворен на 88 си е перфектно. Колегата ти е казал за маслото.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
          Термостат отваря на 88 градуса +/-2 този който е изправен няма такова нещо 82 градуса
          Казвам ти го от личен опит/сменен термостат преди 2 седмици/ по компютър почна да отваря на 88 градуса
          Сега след 10-15 мин. стига 90 градуса и не мърда от там
          Преди беше както при колегата стигаше най много 70 градуса
          P.s
          Между другото сега средния разход ми падна по борд
          Преди 60-70 градуса на двигателя харчеше повече може и да си внушавам
          Last edited by eproHD; d.m.y г., 00:04.
          Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-JET 140hp 192A5.000,6 marce-DISTINCTIVE +SELENIA WR (WIDE RANGE) 5W-40 - временно спряна от движение....
          Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 20V 210CV
          sigpic

Comment

Те жетедетата са така....има доста писано по този проблем...до като загрее майка плаче грамуфон свири...аз за това им викам летни дизели...Той 1.8тс с оригинален термостат зимата стигаше 90 градуса само на място,понеже няма въздушен поток,иначе в движение на диагностика 88гр. това ти го казвам понеже бензиновите двигатели отделят много повече топлина от дизовите и следователно загряват повече и по бързо.Ако си доволен от парното си зимата не виждам смисъл да се пипат нещата по температурата.Колегата ти е посочил вискозитета за дизел,аз лично до сега цял живот съм карал с кастрол,но гледах едни тестове където зимата става на дъвка......и утре ми престои смяна и смятам да заложа на Мобил 5/40
            SAAB 9-5 2.0T Powered by Vialle

Comment

Първоначално публикувано от eproHD Покажи съобщение
              Термостат отваря на 88 градуса +/-2 този който е изправен няма такова нещо 82 градуса
              Казвам ти го от личен опит/сменен термостат преди 2 седмици/ по компютър почна да отваря на 88 градуса
              Сега след 10-15 мин. стига 90 градуса и не мърда от там
              Преди беше както при колегата стигаше най много 70 градуса
              P.s
              Между другото сега средния разход ми падна по борд
              Преди 60-70 градуса на двигателя харчеше повече може и да си внушавам
              Много си прав

Comment

В по-стари теми имаше мнения, че 2.4-ката работела на 90 градуса, докато за 1.9 малко под 90 или между 70 и 90 били окей. И там всеки казваше различно... но от личен опит мога да кажа, че служебното пежо 307 комби 2.0 hdi 110 к.с. редовно си работеше под 90 градуса и никога не съм го видял да ги стига - независимо дали градско или извънградско каране, дори от Русе до София стигаше на 82-83 градуса. Според колегите от френския форум това било нормално за тоя двигател, затова исках да пусна и аз тема, та да видя дали италианския му братовчед не е и той една идея по-хладен.

Ще послушам съвета ви и ще отида тези дни в сервиз за италиански коли, дано не изскочи сега и смяна на термостат...

Comment

ЕГР-клапанът затапен ли е? Защото ако е затапен ще загрява по-бавно, тъй като изгорелите газове, минаващи през топлообменника вече не минават и не спомагат за по-бързото загряване на антифриза.
                  Hennessey Venom GT, 2009 - ex, тоталка,
                  Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport 2011 - ex, за скрап,
                  Pagani Huayra 2014 - ex, за части,
                  Alfa Romeo 156 1.9JTD, 150 коня.

Comment

Температурата, показана на снимката горе е нормална. Бавното и достигане може да се дължи на затапен ЕГР, както вече каза колегата. Все пак, една проверка няма да навреди.

Comment

Хора, термометъра не показва температурата на циркулиращия във вътрешния кръг антифриз. Дори и да седи на 50 градуса двигателят вече е загрял, освен ако не е скапан термостатът

Comment

Първоначално публикувано от Alex_26 Покажи съобщение
                        Хора, термометъра не показва температурата на циркулиращия във вътрешния кръг антифриз. Дори и да седи на 50 градуса двигателят вече е загрял, освен ако не е скапан термостатът
                        А коя температура показва?

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Ко речи?
                          Я пак...

Comment

Как ще разбера, ако двигателя прегрее, а термостата е блокирал затворен?
                            Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Не превръщайте темата отново в спор ! Обяснете на човека как трябва да е ако знаете ако не замълчете
                              Това,че на някой му показва постоянно 80 градуса и си мисли, че е нормално не е така ! И аз преди да го сменя изчетох хиляди теми в разни форуми и не намерих единно мнение всеки си плямпаше каквото си знае !Най ме беше страх,че навсякъде почти се оплакваха с проблеми след смяна с нов термостат
                              Но все пак реших да рискувам и резултата е 90 градуса които съм виждал преди само на картинка ! Има и един друг тънък момент когато стигне температура за включване на перката по спомен 92-93 градуса ако в този момент погледнеш таблото стрелката вече не е на 90 а на 80 градуса някъде...и постепенно пак се връща на 90 градуса.Ако гледаш този момент и си мислиш,че термостата е развален грешиш
                              Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-JET 140hp 192A5.000,6 marce-DISTINCTIVE +SELENIA WR (WIDE RANGE) 5W-40 - временно спряна от движение....
                              Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 20V 210CV
                              sigpic

Comment

Working...
                              X